איך בוחרים מאמן אישי

 

 אימון אישי הינו תהליך בו המאמן עוזר למתאמן לשפר את איכות חייו במגוון תחומים אפשריים. היות וכך, הצלחת אימון אישי תלויה ברמה המקצועית של המאמן. לפניכם מספר שיקולים שחשוב לקחת בחשבון בעת בחירת מאמן אישי.

 


 

מאז שהמושג "אימון אישי" חדר לתודעתנו לפני מספר שנים, הוא צבר כבוד והערכה רבים מצד אנשי עסקים כמו גם מצד אנשים מין השורה. אנשים שעברו תהליך אימון עצמי, נוטים לדבר עליו כעל מקור להעצמה עצמית וכעל מסגרת המאפשרת יצירת שינוי חיובי ומשמעותי בחייהם.

אימון אישי, להבדיל מטיפול למשל, הינו תהליך שיתופי בין מאמן למתאמן במסגרתו השניים עובדים יחד במטרה לשפר את איכות חייו של המתאמן במגוון תחומי חיים אפשריים. תהליך אימון אישי סובב סביב הצבת מטרות, הכלה, תמיכה ופניה לגישה המעודדת מציאת פתרונות ועשייה אקטיבית.

כמו כל תהליך שינוי, גם השינוי שמבצע המתאמן במהלך אימון אישי כרוך בקשיים ובאתגרים לא מעטים. זו הסיבה לכך כי הקשר הנוצר בין המאמן למתאמן, דומה במהותו לקשר זוגי, בו אמור המתאמן להרגיש בטוח ומוגן, כדי לשתף את המאמן במה שעובר עליו, בין אם מדובר בשאיפות לעתיד, בחששות או בפחדים. תהליך של אימון אישי אורך לרוב כשלושה חודשים.

כיום בישראל, לא קיים עדיין פיקוח על התכנים המועברים בבתי הספר השונים שמכשירים מאמנים אישיים. כאשר עובדה זו מתווספת לחוסר רגולציה כללית על המקצוע, הדבר יכול להוביל להסמכה של מאמנים אישיים הלוקים בחסר בכל הקשור לאתיקה מקצועית בפרט ולרמה המקצועית בכלל. פרט זה יחד עם הנתונים המדברים על קרוב ל-70 בתי ספר לאימון (על פי נתוני לשכת המאמנים), בהם הוכשרו עד כה למעלה מ-6,000 מאמנים אישיים ומהם עובדים בפועל כ-1,200 (על פי נתוני איק"א), עושה רושם שכמעט כל אחד חושב שהוא יכול לאמן ורבים מאלה שמאמנים סבורים שאם הם מאמנים אז הם גם יכולים לפתוח בית ספר לאימון וללמד.

 

  אז איך בוחרים מאמן אישי?

 

כפתיח חשוב לזכור שהמאמנים בארץ הם אוכלוסיה הטרוגנית מאוד בהכשרה, ברקע, במאפייני האישיות, בגיל, ביושרה, בסטנדרטים האתיים ועוד. כמו בכל קבוצה גם כאן נמצא חריגים לחיוב ולשלילה. האתגר שלנו הוא לזהות ולמצוא את המאמן הכי מתאים עבורנו. על מנת לעשות את הבחירה הנכונה, יש כמה שיקולים שכדאי לקחת בחשבון:

1. האם המאמן האישי שמולכם הוסמך והאם כן באיזו מסגרת? ראשית, תתפלאו לגלות שיש בארץ מאמנים אישיים אשר לא הוסמכו כמאמנים ולמרות זאת עוסקים במקצוע. היות ואימון אישי כאמור הוא תהליך משנה חיים, חשוב לבחור בבעל מקצוע בעל הסמכה מקצועית מתאימה. במידה והמאמן שמולכם הוסמך, מומלץ מאוד להיכנס לאתר בית הספר בו הוא למד ולהתרשם מתוכנית הלימודים ומסגל המורים.

2. האם יש למאמן רקע אקדמי נוסף ובאילו תחומים? מאמנים טובים הם בעלי השכלה רחבה ועדיפים גם הבנה ורקע בתחום מדעי ההתנהגות והפסיכולוגיה, המשיקים לתחום האימון.

3. האם המאמן עובר השתלמויות וממשיך להתפתח מקצועית מעבר לקורס הבסיסי? במידה וכן, מומלץ לבדוק אילו השתלמויות ובאילו מסגרות? מאמנים טובים ממשיכים להתפתח מקצועית לאחר סיום לימודיהם הבסיסיים. מאמנים פחות טובים מניחים שדי בהסמכה הבסיסית.

4. האם המאמן עובר הדרכה? מאמנים טובים נמצאים בתהליך קבוע של הדרכה בו הם יכולים לקבל תמיכה וליווי של מאמן אישי בכיר או פסיכולוג שתומך בהתקדמותם המקצועית ואליו הם יכולים להביא סוגיות מקצועיות. מאמן פחות טוב אינו מקבל הדרכה ונמצא למעשה לבד בשטח. מאמן שכזה מוגבל לדרך שבה הוא רואה את הדברים ואינו חשוף לזוויות ולכיוונים נוספים.

5. האם המאמן יודע להסביר מהו המודל שבו הוא משתמש? מאמן אישי טוב הוא כזה המשלב מגוון של מודלים אפשריים בתכנית האימון, תוך שימוש בתיאוריות ויישומים שתוקפו ונבדקו, זאת מתוך הבנה שלכל מתאמן מתאימים מודלים וכלים שונים. מאמנים פחות טובים משתמשים במודל אחד, אם בכלל ואינם יודעים להסביר את הרציונל שלו.

6.האם המאמן עובד כמאמן במשרה מלאה או במשרה חלקית כהשלמת הכנסה בלבד? מאמנים טובים ומקצועיים הופכים את מקצוע האימון לעיסוק המרכזי שלהם ומתפתחים בו. מאמנים פחות טובים עוסקים באימון כמקצוע נוסף או כעיסוק לשעות הפנאי. מאמנים אלה מוגבלים ביכולת ההתפתחות המקצועית שלהם.

7. במקרה ומדובר במאמן המתמחה ב"נישה"(למשל: חיים בריאים, תזונה נכונה, הפרעות קשב וריכוז, הפרעות אכילה), הקפידו לברר האם למאמן יש הסמכה טיפולית רלוונטית. קיימים תחומים בהם נכון לפנות לבעל מקצוע מעולם הטיפול ולא למאמן שחסר הכשרה טיפולית מתאימה – כך למשל, במקרה של דיכאון וחרדה מומלץ לפנות לפסיכולוג ולא למאמן.

8. בדקו כמה זמן עובד המאמן ומהו הניסיון שלו באימון לקוחות עם מטרות/אתגרים הדומים לשלכם. אימון הוא מקצוע שמחייב מיומנות ולכן ניסיון הוא רכיב חשוב בשיקולי בחירת המאמן.

9. בקשו לשוחח עם לקוחות עבר של המאמן. מאמן טוב ומקצועי ישמח לקשר ביניכם ובין לקוחות קודמים שלו (באישורם כמובן). אל תסתפקו בכך, נהלו שיחה עם הלקוחות ושימו לב לכמה פרטים: האם המאמן היה קשוב לצרכיהם? האם הם הרגישו שהמאמן נמצא שם בשבילם? האם הם הרגישו שהמאמן הוא איש מקצוע שפועל עבורם עם מיטב הכלים והיכולות? האם הם הרגישו שהמאמן אמין? כמה זמן חלף מסיום תהליך האימון והאם הישגי האימון עדיין נשמרים? הסיקו את המסקנות על סמך מה שתשמעו.

10. שוחחו עם המאמן והתרשמו מההבנה המקצועית ודרך ההתנסחות. האם ניכר שהוא מבין על מה הוא מדבר או עושה רושם שהוא מציג סיסמאות כלליות וריקות שלא בטוח שיש מאחוריהן כיסוי?

11. לבסוף, תבדקו מה אומרת לכם האינטואיציה שלכם? תחושת הבטן היא כלי עזר בקבלת החלטה ואינה עומדת בפני עצמה. טעות היא לבחור במאמן רק על פי תחושת בטן לפני שבוחנים היטב את כישורי המאמן כמכלול ואולם זו כן יכולת שמומלץ להיעזר בה.

חשוב שתזכרו כי במהלך אימון אישי אתם בוחרים להכניס אדם זר אל תוך עולמכם הפרטי. מדובר בהשקעה שלכם בעצמכם. כאשר אתם משקיעים בעצמכם, אל תסתפקו במועט. בצעו מחקר מעמיק ובחרו את המאמן הכי טוב עבורכם.

 הכתבה התפרסמה בתאריך: 24/5/2010

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

תגי HTML מותרים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>